Hoe veilig is jouw toestel?

We hebben als consument tegenwoordig betere systemen en apparatuur beschikbaar en deze zetten we maar al te graag in op de werkvloer. Werknemers kiezen er steeds vaker voor gebruik te maken van hun eigen apparatuur. Logisch ook, niet meer rondsleuren met twee toestellen, gebruik maken van je eigen gadgets en ga maar door.

Maar zijn we ons eigenlijk wel bewust van de risico’s die het met zich meebrengt? Hoe gaan we om met de beveiliging van onze bedrijfsgegevens die open en bloot staan op het toestel van De heer Janssen van de sales afdeling of Trudie van personeelszaken?

Hoe goed is jouw apparatuur beveiligd?

Hieronder wat tips van ictmagazine.nl die betrekking hebben tot het beveiligen van onze devices:

Hotspots:

Wees voorzichtig met hotspots – gratis Wi-Fi op publieke locaties, bijvoorbeeld in hotels, restaurants of in de trein, is handig, maar niet helemaal ongevaarlijk. Met de juiste software kan een kwaadwillende eenvoudig onderscheppen wat jij verstuurt. Bovendien kan een hotspot ook nep zijn, opgezet door een hacker om internetters te misleiden. Houd hier rekening mee, zeker wanneer je wilt internetbankieren of persoonlijke gegevens op een website moet invullen. Doe dat het liefst alleen met een beveiligde VPN-verbinding.

Toestel:

Zet schermvergrendeling aan – het beveiligen van een smartphone of tablet is helemaal niet moeilijk, al die apparaten beschikken namelijk over standaard beveiligingsmogelijkheden. Maak daar gebruik van! Zet bijvoorbeeld altijd de schermvergrendeling aan, zodat iemand die de code niet kent niet bij je gegevens kan komen.

Find my phone:

Er zijn tegenwoordig apps die het mogelijk maken om op afstand je gsm te vergrendelen, wissen of zelfs foto’s van de dieven te laten maken. Apple heeft natuurlijk ‘Find my iPhone’ standaard op elk toestel staan. Maar deze moet je wel eerst instellen en activeren. Voor alle Android gebruikers zijn er apps zoals ‘Wheres my Droid’ of de functie die de Google Play Store biedt om je Droid te vergrendelen en te wissen op afstand.

Software:

Zorg dat software en besturingssysteem up-to-date zijn – de meest simpele manier om het risico op virussen te verkleinen is tevens een van de belangrijkste: installeer altijd alle updates van softwareprogramma’s en vooral ook het besturingssysteem van je laptop, tablet of smartphone. Verouderde software is voor cybercriminelen als een deur zonder slot voor inbrekers.

Apps:

Installeer geen illegale apps – Naast de Apple Appstore en Google Play zijn er diverse onbekende appstores die bijvoorbeeld dat populaire spelletje wel gratis aanbieden, of die handige app met wat extra features hebben uitgerust. Deze appstores nemen het echter niet zo nauw met de verificatie van aanbieders, waardoor kwaadaardige apps met malware er gemakkelijk tussendoor slippen.

Anti-virus:

Beveilig je apparaten met een beveiligingsproduct – om jezelf optimaal te beschermen tegen virussen, phishing en trojans kun je een beveiligingsproduct installeren.

>