Bekijk hier de 4G test

Nu T-Mobile begonnen is met de uitrol van 4G900 en KPN met 4G1800 hebben we 2 gebieden gepakt om de dekkingsgraad van de providers in het lage (800/900 MHz) en het hoge gebied (1800 MHz) te bepalen. We hebben 2 gebieden gepakt waar alle providers het netwerk draaiende hebben. We hebben gekozen voor (omgeving) Utrecht en Amstelveen. Utrecht is gekozen als relatief grote plaats en Amstelveen als de gemiddelde Nederlandse plaats.

We hebben globaal een gebied gekozen zonder eerst de locaties van de masten te bekijken om zo objectief mogelijk te blijven. Daarnaast hebben we ook een totale capaciteitsberekening gedaan (voor het gemak 1 sector genomen). Dit is meer om het verschil aan te geven tussen de providers. De providers hebben in de lage frequentie 10 MHz en in de hoge 20 MHz per sector tot hun beschikking.

Utrecht

UtrechtAmstelveen

AmstelveenConclusie

T-Mobile heeft in beide plekken veruit de meeste antennelocaties. Dat komt voornamelijk door de uitroltactiek van T-Mobile. T-Mobile wil het netwerk in 1 keer toekomst bestendig maken door het netwerk compleet om te bouwen en volgens de inktvlek strategie. Dezelfde strategie heeft KPN ook gebruikt bij de uitrol van 4G800. KPN gebruikt bij de 4G1800 uitrol een andere strategie, daarbij wordt er gekeken naar het gebruik van 4G800 en als het netwerk daar tegen een bepaalde grens aanzit, wordt de mast uitgebreid met 4G1800. Daarom zijn eerst de grote steden aangepakt, daar zit immers het netwerk eerder aan zijn maximale capaciteit. 4G800 heeft een groot bereik, maar het nadeel is dat de cellen daardoor ook groter zijn en dus meer mensen dezelfde mast gebruiken.

Vodafone heeft een totaal andere (onbekende) strategie, globaal 4G (buiten)dekking in Nederland en daarbij 4G1800 uitrollen in de grote plaatsen om tegelijk 4G+ te activeren. Het netwerk presteert met 4G+ goed. Zoals hieronder aangegeven door bezoekers kan er geen conclusie aan het aantal antennes gekoppeld worden. Het feit is wel dat meer masten in theorie meer (globale) capaciteit betekent. Dat KPN en Vodafone minder antennes actief hebben zegt niks over de dekkingsdichtheid danwel snelheid, al zijn in diverse speedtesten wel verschillen merkbaar. 4G+ van Vodafone presteert goed, maar is wel afhankelijk van 4G1800 ontvangst. KPN heeft sinds kort 4G1800 actief, en daarnaast net begonnen met het activeren van 4G+. Hoe het netwerk daaronder presteert is nog afwachten.

Over enkele maanden worden dezelfde gebieden nogmaals bekeken en daarbij wordt ook Tele2 meegenomen. Tevens wordt dan ook een ander gebied (buitengebied) meegenomen om globaal te kijken wat de providers daar doen.

Bron: 4Gmasten.nl

>